Translate
Τρίτη 12 Ιουνίου 2012
Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ
Ελαιόλαδο : 1.5 λίτρα
Νερό : 450 γραμμάρια
Καυστική σόδα : 210 γραμμάρια
Η συγκεκριμένη συνταγή θα δώσει 18-20 σαπούνια των 100 γραμμαρίων το καθένα.
Ρίχνετε το νερό σε μία κατσαρόλα και το ζεσταίνετε μέχρι να γίνει χλιαρό
Ρίχνετε σιγά σιγά την καυστική σόδα ή την ποτάσα ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα.
Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνετε το λάδι και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά.
Οτάν το μείγμα αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη πυκνότητα κλείστε τη φωτιά και αφήστε να πάρει λίγες ακόμα βράσεις.
Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήστε το λίγη ώρα να κρυώσει και στη συνέχεια βάλτε το σε καλούπια τα οποία είναι καλύτερα να βρίσκονται πάνω σε λαδόκολλα εγώ τά βάζω σε καλουπια απο σιλικονη.
Οταν η θερμόκρασία του σαπουνιού πέσει ρίξτε αν θέλετε αιθέρια έλαια .
Αφήστε τα να ωριμάσουν σε σκιά και σε 3-4 εβδομάδες τα σαπούνια σας θα είναι έτοιμα.
Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012
Χειροποίητο σαπούνι με ελαιόλαδο
Χρόνος παρασκευής: 20-30 λεπτά.
Χρόνος ωρίμανσης σαπουνιού: 4-6 εβδομάδες.
Βασικά Συστατικά
Βάση-έλαιο ελαιόλαδο
Νερό
Kαυστική σόδα
Βότανα
Αιθέρια έλαια
Ποσότητες
Βάση-έλαιο 500 γραμμάρια
Νερό 150 γραμμάρια
Οξύ 70 γραμμάρια
Βότανα 2-3 κ. σούπας
Αιθέρια έλαια 5-6 σταγόνες
Διαδικασία παρασκευής (θερμή μέθοδος)Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το νερό και ζεσταίνω μέχρι να γίνει χλιαρό
Ρίχνω λίγη-λίγη την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνω το λάδι και συνεχίζω το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά.
Κάποια στιγμή ο "χυλός" -γιατί με χυλό μοιάζει στην αρχή- αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη πυκνότητα, να "δένει" κάπως δηλαδή.
Σ' αυτό το σημείο κλείνω τη φωτιά και αφήνω να πάρει λίγες ακόμα βράσεις.
Αποσύρω απ' τη φωτιά, αφήνω να σταθεί λίγη ώρα και κατόπιν το βάζω σε καλούπια.
Τα αιθέρια έλαια τα προσθέτω αργότερα, όταν δούμε πως το σαπούνι μας έχει αρχίσει να "γίνεται".
Αφήνω να κρυώσει και αποθηκεύω σε χώρο μακριά από ρεύματα.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Τόσο η καυστική σόδα όσο και η καυστική ποτάσα, είναι οξέα και ως εκ τούτου χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση τους.
Εννοείται πως δεν τα αγγίζουμε ποτέ με γυμνά χέρια, φοράμε πάντα χοντρά γάντια και δεν εισπνέουμε τους ατμούς που εκλύονται κατά τη διάρκεια ανάμιξής της με το νερό.
Φροντίζουμε να έχουμε ανοιχτό απορροφητήρα και ίσως και κάποιο παράθυρο στην κουζίνα μας.
Τέλος αποθηκεύουμε το οξύ μας σε μέρος ασφαλές και απρόσιτο σε μικρά παιδιά.
Σημειώσεις - παρατηρήσεις:
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε βότανα στην παρασκευή του σαπουνιού (που θέλουμε), φτιάχνουμε ένα έγχυμα (οδηγίες για την παρασκευή του εδώ) με το νερό της συνταγής μας.
Σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε αφού έχουμε αφήσει να κρυώσει.
Χρώμα:Κατά τη διάρκεια παρασκευής του, το σαπούνι μας έχει χρώμα καφετί.
Όσο "γίνεται" λευκαίνει. Στο τέλος θα έχουμε ένα λευκό σαπουνάκι. Δεν έχω πειραματιστεί ποτέ με χρώματα. Αν κάποιος άλλος το έχει κάνει ας μας διαφωτίσει.
Η Καυστική σόδα και ο χρόνος ωρίμανσης του σαπουνιού μας
Η καυστική σόδα (NaOH) ή αλλιώς υδροξείδιο του νατρίου, είναι στέρεη, λευκή και κρυσταλλική. Η χρήση της μας δίνει σαπούνια πιο σκληρά. Προσωπικά την προτιμώ από την καυστική ποτάσα.
Χρόνος ωρίμανσης
Ένα "φρέσκο" σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση επειδή διατηρεί ακόμη την οξύτητά του. Γι' αυτό χρειάζεται να "μείνει" το σαπούνι μας, να ωριμάσει δηλαδή ώστε ν' αποβάλλει τον οξύ του χαρακτήρα.
Καθώς τα σαπούνια μας ωριμάζουν, απαλλάσονται από την καυστική σόδα. Κι αυτό γιατί η καυστική σόδα αντιδρά χημικά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας στην επιφάνεια του σαπουνιού μια λευκή σκόνη. Η σκόνη αυτή είναι ανθρακικό νάτριο, η γνωστή μας σόδα δηλαδή.
Ο σχηματισμός της λευκής αυτής σκόνης στην επιφάνεια του σαπουνιού είναι ένα καλό σημάδι πως το σαπούνι μας είναι πια έτοιμο.
Παρόλα αυτά, όσο "παλιώνει" το σαπούνι, τόσο καλύτερο γίνεται.
Σαν το καλό κρασί δηλαδή.
Χρήση βοτάνων και αιθερίων ελαίων
Χρόνος ωρίμανσης σαπουνιού: 4-6 εβδομάδες.
Βασικά Συστατικά
Βάση-έλαιο ελαιόλαδο
Νερό
Kαυστική σόδα
Βότανα
Αιθέρια έλαια
Ποσότητες
Βάση-έλαιο 500 γραμμάρια
Νερό 150 γραμμάρια
Οξύ 70 γραμμάρια
Βότανα 2-3 κ. σούπας
Αιθέρια έλαια 5-6 σταγόνες
Διαδικασία παρασκευής (θερμή μέθοδος)Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το νερό και ζεσταίνω μέχρι να γίνει χλιαρό
Ρίχνω λίγη-λίγη την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνω το λάδι και συνεχίζω το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά.
Κάποια στιγμή ο "χυλός" -γιατί με χυλό μοιάζει στην αρχή- αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη πυκνότητα, να "δένει" κάπως δηλαδή.
Σ' αυτό το σημείο κλείνω τη φωτιά και αφήνω να πάρει λίγες ακόμα βράσεις.
Αποσύρω απ' τη φωτιά, αφήνω να σταθεί λίγη ώρα και κατόπιν το βάζω σε καλούπια.
Τα αιθέρια έλαια τα προσθέτω αργότερα, όταν δούμε πως το σαπούνι μας έχει αρχίσει να "γίνεται".
Αφήνω να κρυώσει και αποθηκεύω σε χώρο μακριά από ρεύματα.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Τόσο η καυστική σόδα όσο και η καυστική ποτάσα, είναι οξέα και ως εκ τούτου χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση τους.
Εννοείται πως δεν τα αγγίζουμε ποτέ με γυμνά χέρια, φοράμε πάντα χοντρά γάντια και δεν εισπνέουμε τους ατμούς που εκλύονται κατά τη διάρκεια ανάμιξής της με το νερό.
Φροντίζουμε να έχουμε ανοιχτό απορροφητήρα και ίσως και κάποιο παράθυρο στην κουζίνα μας.
Τέλος αποθηκεύουμε το οξύ μας σε μέρος ασφαλές και απρόσιτο σε μικρά παιδιά.
Σημειώσεις - παρατηρήσεις:
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε βότανα στην παρασκευή του σαπουνιού (που θέλουμε), φτιάχνουμε ένα έγχυμα (οδηγίες για την παρασκευή του εδώ) με το νερό της συνταγής μας.
Σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε αφού έχουμε αφήσει να κρυώσει.
Χρώμα:Κατά τη διάρκεια παρασκευής του, το σαπούνι μας έχει χρώμα καφετί.
Όσο "γίνεται" λευκαίνει. Στο τέλος θα έχουμε ένα λευκό σαπουνάκι. Δεν έχω πειραματιστεί ποτέ με χρώματα. Αν κάποιος άλλος το έχει κάνει ας μας διαφωτίσει.
Η Καυστική σόδα και ο χρόνος ωρίμανσης του σαπουνιού μας
Η καυστική σόδα (NaOH) ή αλλιώς υδροξείδιο του νατρίου, είναι στέρεη, λευκή και κρυσταλλική. Η χρήση της μας δίνει σαπούνια πιο σκληρά. Προσωπικά την προτιμώ από την καυστική ποτάσα.
Χρόνος ωρίμανσης
Ένα "φρέσκο" σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση επειδή διατηρεί ακόμη την οξύτητά του. Γι' αυτό χρειάζεται να "μείνει" το σαπούνι μας, να ωριμάσει δηλαδή ώστε ν' αποβάλλει τον οξύ του χαρακτήρα.
Καθώς τα σαπούνια μας ωριμάζουν, απαλλάσονται από την καυστική σόδα. Κι αυτό γιατί η καυστική σόδα αντιδρά χημικά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας στην επιφάνεια του σαπουνιού μια λευκή σκόνη. Η σκόνη αυτή είναι ανθρακικό νάτριο, η γνωστή μας σόδα δηλαδή.
Ο σχηματισμός της λευκής αυτής σκόνης στην επιφάνεια του σαπουνιού είναι ένα καλό σημάδι πως το σαπούνι μας είναι πια έτοιμο.
Παρόλα αυτά, όσο "παλιώνει" το σαπούνι, τόσο καλύτερο γίνεται.
Σαν το καλό κρασί δηλαδή.
Χρήση βοτάνων και αιθερίων ελαίων
Άσπρο άοσμο σαπούνι - Απλή συνταγή
Υλικά
Λάδια
930 γρ λάδι καρύδας
294 γρ βουτυρο κακάο
86 g κερί μέλισσας τριμμένο
170 γρ σουσαμέλαιο
1275 γρ ελαιόλαδο
Λάδια
930 γρ λάδι καρύδας
294 γρ βουτυρο κακάο
86 g κερί μέλισσας τριμμένο
170 γρ σουσαμέλαιο
1275 γρ ελαιόλαδο
Νερό & Καυστική σόδα
425 γρ
1142 γρ
Πρόσθετα56 γρ Αμυγδαλέλαιο
60 γρ Αιθέριο έλαιο
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)